Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední novinky

1. 6. 2012

Co se stalo nové,chce se říci..Tentokrát jen stručněji,čas běží a rukou ochotných něco dokázat není nikdy nazbyt..Sezóna v muzeu v Rokytnici se zvolna rozjela a měsíc je pryč..nainstaloval se nový exponát – stavědlový přístroj původem z žst.Jablonné n.O , bohužel díky nekompletnosti musely být použity i díly odjinud.V brzké době by měly být k dispozici nové propagační letáčky muzea.Termín pracovního víkendu a první části podřezání a izolace zdí přístavby bude stanoven.Zatím se podařilo připravit něco přes 100ks použitých cihel a další se budou zřejmě ještě připravovat. Další část generálky střechy pod taktovkou profi firmy vypukne v srpnu,takže celá část střechy remízy na straně ke kolejím bude nová. A též konečně dojde k montáži dalších exponátů na venkovních prostorech,řeší se otázka základů ve vztahu k pozemkům a legislativě,což bude ještě asi nějaký čas trvat.Konečně jsme zahájili i stavbu nové střechy nákladního vozu Z i když to bude trochu složitější než jsme si původně mysleli..potěšila tak alespoň replika výrobního štítku, která sedne jako ulitá.Ve fotogalerii tratě Dolní Lipka  - Štíty bylo přidáno několik záběrů z jízdy zvl.vlaku do  Štítů a Hanušovic  z 21.4.2012,včetně záběrů i z úseku do Hanušovic.Část základny spolku se věnovala rozjezdu parní sezóny s lok.423.009.Prozatím na jízdách do Litomyšle 19.5.(kde se prezentoval i náš výstavní vůz) a okruh pivovarského expresu z Nymburka 26.5.Dále se lokomotiva představí opět v Nymburce na jízdách na vlečku pivovaru při dni otevřených dveří 16.6.2012.Další jízdy zatím nejsou nasmlouvány..

Fotografie ze zmíněných akcí jsou od ing.Jiřího Vorla,děkujeme! No a poslední dobrou zprávou je,že uvažovaná sbírka na výrobu repliky pamětní desky od pěčínského tunelu se přiblížila realizaci.

Jakmile bude dokončena zákonná příprava,budeme informovat ,jak lze na tuto záslužnou aktivitu přispět,aby byla (byť replika) památky opět na svém místě.Kéž by se vše podařilo.

 

Za LŽK  Aleš Filip