Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zprávičky z muzea

17. 4. 2024
Něco na úvod. Oprava lokomotivy vstoupila do dalšího roku a stále probíhá oprava samotného parního kotle u firmy SEA Kolín. Věc stěžejní, ale též finančně nejnáročnější. Proto zde rádi veřejně poděkujeme Pardubický kraj a panu hejtmanovi Martinu Netolickému , který náš projekt a práci podpořil opakovaně. Nyní jsme v letošním roce obdrželi individuální dotaci ve výši 600 tisíc Kč, která bude použita na úhradu prací na opravě kotle lokomotivy.
Samozřejmě to není ještě celá potřebná částka ,proto naše snaha zajistit další financování letos bude pokračovat. Též děkujeme za podporu Městu Letohrad. Kromě prací v Kolíně se další práce odehrávají za pomoci kolegů z Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku, kde se opravuje regulátor. Zároveň musíme stále a rádi poděkovat všem drobným dárcům a podporovatelům za neutuchající podporu v naší práci.
 
A teď novinky v muzeu.
Až na občasné deště se dá pracovat stále lépe a tak se naše úsilí soustředilo hlavně na vozidla, než se bude interiér muzea před sezónou opět měnit z dílny na výstavní prostor. Nejvíce postoupila práce na voze Z 1.11431 , kde po opravě kovových částí skříně mohla být aplikována první barva a sestaveno zpět částečně bednění skříně z původního i nového materiálu. Zcela nové jsou stupně schodů do brzdařské budky, ale i chystané detaily - repliky výrobních štítků a tabulek ČSD. Pokročilo se i na voze M131.1473, kde byly demontovány řídící pulty a další součástky aby se mohlo v nejbližší době přistoupit k vyvaření a opravě čelních partií motorového vozu, které už bohužel díky korozi nelze zachránit. Takže je připraven nový materiál a poctivá práce smluvního svářeče. Myslíme ale už i na blížící se začátek sezony muzea, takže dorazily nové a myslíme velmi podařené hrnečky s vozidly. Chystáme dotisk úspěšného kalendáře s parní lokomotivou 328.011 už na příští rok 2025.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Práce a brigády 2024